Asbæk logo
CROSSING LINE
fragments from a micro global performance

31. oktober - 22. november 2003

The airplane of Simone Aaberg Kærn
Simone Aaberg Kærn landede i Kabuls lufthavn i december måned sidste år. Hun fløj selv dertil i sin 40 år gamle Piper Colt.

Den lille lærredsbeklædte flyvemaskine er et af de objekter, Aaberg Kærn nu udstiller i Galerie Asbæk. Rejsen fra en nyhøstet mark ved Lille Skensved til Kabul tog flere måneder og er i teorien umulig at gennemføre. Men ved at knytte kontakter til tyrkiske generaler og iranske flyveledere lykkedes det alligevel for Aaberg Kærn at flyve igennem for til slut at konfrontere det amerikanske flyvevåben, som kontrollerer Afghanistans luftrum.

Da hun fik afslag fra dem, fløj hun alligevel ind over grænsen og tværs over bjergkæden Hindukush til Kabul.
"Med den handling generobrer jeg himlen. Himlen skal være fri, man skal kunne sende sine drømme mod den og flyve igennem den."

Still fra performance Kabul, jan. 03
En effekt af 11. september er, at luftrummet reguleres endnu mere. For Simone Aaberg Kærn, der anser retten til at flyve som vigtigere end stemmeretten, var det nødvendigt at lave en aktion. Da hun begyndte at planlægge den, handlede det i første omgang om ikke stiltiende at se til, når US Air and Space Command tager beslutninger om sager, der hindrer individernes bevægelsesfrihed. - En aktion for menneskets bevægelsesfrihed uanset hvad.
Et utopisk træk, som går igen i flere af Simone Aaberg Kærns værker. Et bærende element i hendes kunst er at gå ind i eksisterende magtstrukturer og påvirke dem med sin tilstedeværelse.


Udstillingsvue fra Galerie Asbæk.
Foto: Anders Berg
Udstillingen i Galerie Asbæk er et fragment af Aaberg Kærns performanceværk. Den består overvejende af nye malerier - og videoinstallationer skabt i samarbejde med Magnus Bejmar, som filmede hele rejsen. Samtidig er de i gang med at lave en film om rejsen efter at finde pigen Farial fra Kabul, som drømte om at blive kamppilot.
Videoprojektion på flyvinge, Galerie Asbæk.
Foto: Anders Berg
Aaberg Kærn, som i værket "Sisters in the Sky" undersøgte, hvordan kvinder blev kamppiloter under Anden Verdenskrig, så i pigen Farials ønske en parallel. Hun besluttede sig for at lære Farial at flyve og siden lade hende flyve selv henover Kabul.download pressemeddelelse


Panorama
Se panoramabilleder fra Göteborg Biennalen 2003, hvor Simone Aaberg Kærn bl.a. udstillede sin Piper Colt, som nu også kan ses i Galerie Asbæk.

Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4

Billedet bevæges ved at trække med musen.
Zoom ind ved at trykke på "Shift" tasten.
Zoom ud ved at trykke på "Ctrl" tasten.

Fotograf og panorama-design, Anders Jiras.


Dansk version English version

 
 Kunstnere
 Udstillinger
Tidligere udstillinger
 Info
 Udsmykninger


TOP